آیا می دانیدبه نام سوسیس و کالباس ، چی به خورد ما می دهند؟!

بدیش اینه هیچ سیستم نظارتی بر ساخت دستگاه های استخون گیر در کشور وجود نداره. اولین مشکل دستگاه های ایرونی اینه که…

با اینکه سرانه مصرف سوسیس و کالباس در ایران در مقایسه با کشور های اروپایی و پیشرفته بسیار پایین تره اما نباید ازکنار مصرف روزانه حدود ۱۰ میلیون پرس غذاایی که با این دو محصول آماده می شن،ساده گذشت .روند طی شده نشون می دهد مصرف سوسیس و کلباس یا با انتقاداتی که معمولا منع مصرف و حذف کامل این دو محصول از سبد غذایی راهدف می گیرند،مواجه شده که نتیجه بخش نبوده و یا در خیلی از موارد بی توجهی به مسائل تولید و مصرف رو در بر داشته

بررسی اشکالاتی که در تولید این اجناس هست می تونه تصمیم واسه انتخاب گزینه های مناسب رو آسون کنه.

خمیر مرغ یکی از این اشکالاته، به کار گیری خمیر مرغ به جهت کیفیت بسیار پایین این ماده اولیه نسبت به گوشت فقط در اجناس معدود (بیشتر اجناس ارزون قیمت با درصد گوشت کمتر از ۵۰% ) و در کارخانه های کوچیک که به نام و معروفیت تجاری خود اهمیت چندانی نمی بدن انجام می شه . ولی واقعیت تلخ اینه که بدیش اینه این اجناس بی کیفیت بخش بزرگی از بازار سوسیس و کالباس کشور رو تشکیل می دهد.

تکنولوژی دستگاه استخون گیر (دستگاه تولید خمیر مرغ) بر این اساسه که مرغ رو با پوست و استخون له می کنن و تحت فشار شدید قرار میدن تا اینکه گوشت به فاز مایع دربیاد. در این هنگام مخلوط تحت فشار رو در برابر یه فیلتر قرار داده تا گوشت مایع شده از ان رد شه وبه این ترتیب گوشت رو به روش مکانیکی از استخون و پوست جدا کردن.

مشکلات بهداشتی و فنی به کار گیری خمیر مرغ:

بدیش اینه هیچ سیستم نظارتی بر ساخت دستگاه های استخون گیر در کشور وجود نداره. اولین مشکل دستگاه های ایرونی اینه که فیلتر اونا بومی سازی شده و با کمی اغماض اجازه عبور به مقادیر خیلی از بافت پوست و چربی و به خصوص مغز استخون و نخاع رو می دهد. درضمن پیچ تظیم سفت کردن خروجی ضایعات هم در اختیار تولید کننده قرار داده شده تا ایشون اگر دچار فشار اقتصادی شد کمی پیچ نامبرده رو تنگ تر کرده تا درصد استحصال و بهره وری! بهبود یابد و در واقع مقادیری هم استخون له شده هم همراه خمیر مرغ به خورد مردم رود. اینو هم به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین فیلترای ساخت ایران هم بدیش اینه از جنس آلیاژها مخصوص مشابه اروپایی اون نیس که در نتیجه در برابر استهلاک شدید قرار داره و تعویض و تراش دوباره فیلتر جز اصلی کار و کاسبی ساخت دستگاه های استخون گیره. ولی روی مخفی قضیه اینه که به دنبال این استهلاک در واقع درزمان یه دوره مستهلک شدن یه فیلتر چند صد گرم استیل آلیاژی شامل آهن و نیکل و دیگه فلزات اساسی به همراه خمیر مرغ به خورد مردم رفته!

مشکل اساسی بعدی به کار گیری مرغای تخم گذار (مرغ هلندی) است. مرغ تخم گذار مرغیه که درزمان شش ماه تا دو سال از عمرش روزانه یه تخم مرغ تولید کرده و وقتی هم که توانایی اش در تخم گذاشتن کم می شه کشتار می شه. وزن مرغای تخم گذار حدود یه کیلوگرمه و گوشتشان به جهت تلاش فوق العاده این مرغ در تولید تخم مرغ درزمان زندگیش از ارزش غذایی پایین تری نسبت به مرغ گوشتی برخورداره. به جهت سفت بودن و پاره ای ملاحظات بهداشتی عرضه و به کار گیری این مرغا مجوز بهداشتی نداره. تا همین ده سال پیش هم این مرغا معدوم می شدن و یا بیشترین حد به کارخانجات تولید خوراک دام سپرده می شدن. طبیعتا قیمت این مرغ هم به مراتب کمتر از گوشت مرغ گوشتیه. اما با رواج دستگاه های استخون گیر هم این مرغا یهو خواهان پیدا کردن چون حالا می شد این مرغای کوچیک و ارزون رو درسته در دستگاه انداخت و از اون طرف خمیر مرغ گرفت . مشکل اصلی اینه که اندازه کوچیک این مرغا برابر با تنظیمات دستگاه های خودکار کشتارگاهی نیس و بعضی وقتا داخل شکم مرغ به طور کامل تخلیه نشده و هم اینکه بافت پشت مرغ که محل تجمیع آنتی بیوتیکا و هورمون هاست گرفته نمی شه و اگه کارخانه تولیدی هم دقت نکنه(و یا به بیان روشن تر اهمیت نده)در آخر بدیش اینه این مواد هم همراه خمیر مرغ می شه .

تاریک ترین قسمت قضیه اینجاس: جمع آوری اسکلت مرغ و بقایای قطعه بندی مرغ از فروشگاه های مرغ فروشی و قطعه بندیای مرغ و سپردن این ضایعات به دستگاه استخون گیر. بدیش اینه حقیقتیه غیر قابل کتمان . با وجود بیشتر از ۲۰۰ کارخانه تولید سوسیس وکالباس و صدها واحد قطعه بندی که مجوز دستگاه استخون گیر دارن که در تموم کشور در مناطق دور و نزدیک و در شهرکای صنعتی دورافتاده پراکنده شدن خیلی راحت این عمل شدنیه. به هر حال اختلاف قیمت میان ران و سینه مرغ به قیمت کیلویی ۶۵۰۰ تومن با خمیر مرغ کیلویی ۸۰۰ تومن خیلی راحت توجیه کار غیر قانونی رو حتی اگه لازم باشه نیمه شب انجام شه واسه خیلی افراد آماده می کنه.

جمع آوری : آلامتو

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *